Román Stratení a nájdení vyšiel aj v slovenskom preklade

Debut roka 2014 a mimoriadne úspešný román Stratení a nájdení (z angl. orig. Lost & Found) vyšiel aj v slovenskom preklade.

Príbeh o živote a láske mladej a talentovanej austrálskej autorky Brooke Davisovej vás prinúti smiať sa a plakať zároveň a naučí, že prežívanie smútku môže byť kľúčom k životu.

Titul vyšiel v Austrálii a na Novom Zélande už v roku 2014. Za 9 týždňov sa predalo 25 000 kópií a okamžite sa stal jednotkou na trhu. Predbehol dokonca aj novinku Silkworm (v slovenskom preklade Hodvábnik) J. K. Rowlingovej, píšucou pod pseudonymom Robert Galbraith. Na budúci rok sa plánuje jeho vydanie vo vyše 20 krajinách!

Príbeh robia jedinečným jeho tri hlavné postavy. Sedemročná Millie Birdová, ktorá má vždy obuté červené gumáky ladiace s jej červenými kučeravými vlasmi a ktorú matka zabudne v obchodnom dome a nevráti sa po ňu. Agatha Panthová je osemdesiatdvaročná žena, ktorá od smrti manžela nevyšla z domu ani s nikým neprehovorila. Dni trávi pozorovaním svojho starnutia, sledovaním televízneho šumu a vykrikovaním na okoloidúcich. A napokon Karl Hmatopisár má osemdesiatsedem rokov, ťuká prstami do vzduchu, tak ako to „písaval“ svojej manželke na pokožku a premýšľa o svojom úteku z domova dôchodcov.

Keď sa tieto tri osoby stretnú a vydajú na cestu po Austrálii, všetky doterajšie pravidlá  a stereotypy miznú. Millie túži nájsť svoju matku. Karl chce zistiť, ako sa stať mužom.  A Agatha si želá, aby sa všetko vrátilo do starých koľají.

V románe sa vrátite do svojho detstva rovnako ako Millie a precítite, aké je byť v objatí,  v ťažkostiach a v samote, aký úprimný a vtipný vie byť pohľad na život a najmä, ako možno nájsť priateľstvo a láskavosť na miestach, kde to najmenej čakáte.

 

 

Brooke Davisová

Brooke Davisová písala román dlhých päť rokov a tvrdí, že ide o fikciu, no k písaniu ju viedla strata mamy pri autonehode. Počas cestovania po Európe sa snažila zistiť, ako možno žiť  so smútkom a s vedomím, že kohokoľvek z vašich milovaných môžete kedykoľvek stratiť. A tak sa v jej hlave zrodili tri postavy: malé dievčatko plné energie a nádeje, staršia žena, mrzutá a stratená, ktorá nechce mať so smrťou nič spoločné, a Karl, ktorý chce znovu začať žiť.

Stratení a nájdení je očarujúco krásny, vtipný a dojemný príbeh, ktorý si vás určite podmaní. Vďaka excentrickým charakterom hlavných postáv je často prirovnávaný k titulu Projekt ideálna manželka (The Rosie Project, Fortuna Libri, 2013).

 

Prečítajte si viac o autorke >