Inšpiratívny román pre deti aj dospelých

V našom vydavateľstve nedávno vyšiel inšpiratívny román pre deti i dospelých, ktorého čítaním si uvedomíte, že niektorí ľudia majú skutočné problémy, no napriek tomu nestrácajú nádej. Príbeh talianskej autorky Paoly Perettiovej hovorí o tom, čo je v živote naozaj dôležité, akú hodnotu má priateľstvo v ťažkých časoch, a že pokiaľ budeme žiť v strachu, nebudeme žiť vôbec.

Mafalda je deväťročné dievča, ktoré má rado školu, futbal a svojho verného kocúra. Postupne prichádza o zrak a o niekoľko mesiacov už nič neuvidí. Zaviedla si preto denník, do ktorého si zapisuje veci, ktoré viac nebude môcť robiť. Napríklad počítať hviezdy a hrať futbal. Vďaka pomoci rodiny a priateľov Mafalda pochopí, že na svet sa dá pozerať aj iným spôsobom. Naučí sa odhadnúť vzdialenosť k čerešni podľa vône jej kvetov a napíše si nový zoznam vecí, na ktorých jej záleží.

Aj autorke Paole Perettiovej pred päťnástimi rokmi diagnostikovali zriedkavé genetické očné ochorenie - Stargardtovu chorobu, pri ktorej u pacienta dochádza k progresívnej strate zrakovej ostrosti až videnia. Nedá sa vyliečiť. Kniha je autorkin debut, v ktorom sa inšpirovala vlastnými skúsenosťami.