Vianočné knižné tipy pre najmenších

Vôňa škorice a punču sa nesie námestiami, vianočné pesničky hrajú z rádií, Vianoce pomaly klopú na dvere. S vianočným obdobím prichádza aj čas prázdnin a pracovného voľna, keď budeme mať viac času na rodinu a spoločné čítanie. Inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré určite potešia najmenších čitateľov.

Luskáčik a Myší kráľ
Gordana Maletićová

Jedna z najklasickejších rozprávok pre deti o smelom dievčatku, ktoré si viac cení láskavosť než pekný vzhľad a o odvážnom Luskáčikovi, ktorý musí bojovať s Myším kráľom.
 

Dobšinského rozprávky  
Vybrala Elena Slobodová

Rozprávka Ako išlo vajce na vandrovku je v tejto knižke slovenských ľudových rozprávok Pavla Dobšinského hneď prvá. Nie je to náhoda. Končí sa síce tým, ako sa sedem vandrovníkov – vajce, rak, kačka, moriak, kôň, vôl a kohút – rozuteká do všetkých kútov sveta, celkom tak, ako si to pamätáme, ibaže tentoraz sa vajce „neuloží na odpočinok“, ale rozhodne sa vandrovať ďalej. Tieto rozprávky poznali už naši prastarí rodičia a určite si ich obľúbite aj vy. Vajce sa iste poteší, že nevandrovalo nadarmo.

Á, bé, cé, dé v abecede
Dana Hlavatá

Na takmer každé písmenko našej abecedy máme v kalendári krstné meno. Pre chlapcov i pre dievčatá. Rodičia svojim deťom vyberajú meno spravidla ešte pred narodením. Vybrať si z toľkých mien veru nie je jednoduché. Každé meno má svoj pôvod a význam. Mená od písmenka A až po Ž sú zapísané v gregoriánskom kalendári a deti si podľa neho môžu vybrať meno pre bábiku, macka alebo iné plyšové zvieratko. V knižke sa nachádzajú aj rozličné otázky, aby si deti trochu potrápili hlavičky.

Abeceda: V básničkách hľadaj mená.
Emília Hubočanová

Knižka plná básničiek o menách, zoradených abecedne. Pokiaľ tam nejaké chýba, môžete ho zameniť a tým vyčariť úsmev na detských tváričkách.

Opica Škorica opäť vystrája
Peter Stoličný

Po úspechu knižky Dobrý deň, opica Škorica prichádza autor s pokračovaním o nezbednej opičke. Škorica sa rozhodla, že sa medzi svojich kamarátov vráti, aby s nimi zažila nové dobrodružstvá a naučila sa ďalšie pravidlá slušnosti. Ani tentoraz neostane nič dlžná povesti veľkej šibalky a deti budú mať čo robiť, aby ju ustrážili.

Chrobáčik Roháčik
Monika Nováková

Pod najväčšou margarétkou na lúke je domček so záplatou na streche. Býva v ňom odvážny a šikovný chrobáčik Roháčik. Každý deň zažíva rôzne dobrodružstvá. So svojou kamarátkou stonôžkou Hermínkou sa vyberie hľadať stratené štrikované ponožky, usporiada preteky o najväčšieho jedáka a dozvie sa, v akom prášku si môžu lienky prať kabátiky, aby si nevyprali bodky.

Slovenské riekanky, rečňovanky, veršovanky a vyčitovanky
Elena Slobodová

Knižka s krásnymi ilustráciami plná riekanok, veršovaniek, rečňovačiek, vyčitovačiek, rapotaniek a krkolomných jazykolamov... Sú veľmi zábavné a pestré. Sú starodávne, rodnú reč si na nich cibrili už naši pra-prarodičia. Všetky sú vtipné a najmä užitočné – pomáhajú deťom, aby sa ich jazýčky rozviazali a správne ohýbali.

Veselý detský rok
Alojz Čobej

Milá knižka, múdra, vtipná, hravá, pestrá, plná pesničiek, básničiek a veršovačiek zaujme i pobaví od Silvestra do Silvestra.