Čo čítať s deťmi: 3 až 6 rokov

Malý zvedavý človiečik s myšlienkami vo vlastnom magickom svete zbožňuje čítanie s niekým dospelým. Môže sa veľa pýtať a veľa sa dozvedieť. Ak ho budete podporovať, z čítania sa stane krásny a plnohodnotne strávený spoločný čas. Ako urobiť čítanie interaktívnym, poučným a zároveň i zábavným? Na aké knihy sa v tomto období zamerať?

fablehaven_tajomstva dracej svatyne titulka

 

V predošlom článku  Čo čítať s deťmi: najmenší do 3 rokov  sme sa zaoberali dôvodmi, prečo by už bábätká od niekoľkých mesiacov mali byť obklopené knihami. Kým pri takto maličkom dieťatku sú ešte príbehy, obrázky i používaný slovník veľmi zjednodušené, s pribúdajúcim vekom sa to mení. Troj- až šesťročné dieťa vydrží počúvať aj dlhšie príbehy, čoraz lepšie chápe súvislosti a dokáže sa s postavami zžiť. Vďaka tomu častokrát prežíva ich bolesť, smútok či radosť. Na vtipných scénkach a príbehoch sa schuti chichúňa a je bežné, ak chce, aby ste ich prečítali znovu.

Pripravte sa na to, že občas budete musieť popustiť uzdu fantázii spolu s dieťaťom. Toto životné obdobie sa totiž nazýva aj “magické”. Spomenutý prívlastok súvisí s ohurujúcou predstavivosťou a fantáziou, ktorá je pre predškolský vek príznačná. Intenzívne vnímanie sveta je spojené s občasným problémom rozlišovať, čo je realita a čo sú iba predstavy.

Dieťa už dokáže prerozprávať príbeh a pekne opisovať obrázky. Toto všetko môžete využiť aj pri čítaní a vyťažiť tak z neho pre vašu ratolesť čo najviac. Skúmajte spolu ilustrácie v knihe ešte predtým, ako sa pustíte do čítania textu. Skúmajte detaily, pýtajte sa dieťatka rôzne otázky, nechajte ho vyjadriť vlastný názor. K obrázkom si môžete vymyslieť aj vlastný príbeh. Čítanie s porozumením môžete podporiť tak, že dieťa necháte podľa obrázkov predpokladať, čo sa stane. V neposlednom rade sú tu rôzne hry a aktivity. Ak sa v knihe nachádzajú, využite ich, ale pokojne si môžete vymyslieť aj vlastné. 

Hľadáte tipy na knihy pre deti od 3 do 6 rokov? Nech sa páči, pripravili sme si pre vás výber z toho, čo ponúkame vo vydavateľstve Fortuna Libri.

Gabko pomáha, Gabko a zážitky zo škôlky

Postavička nezbedného škôlkara sa stane verným priateľom každého dieťatka. Navyše sa malý čitateľ počas čítania Gabkových príbehov môže sám zamýšľať nad situáciami, ktoré sa tu odohrávajú a nad spôsobmi, ako sa s nimi vhodne vysporiadať. Sériu kníh o Gabkovi s dialógmi, aké u detí poznáme z bežného života, si obľúbia malí aj veľkí. 

Chcem byť hasičom

Dobrodružstvá medvedíka Oskara zaujmú najmä chlapcov. Tento smelý medvedík má totiž iba jedno prianie: stať sa hasičom, keď vyrastie. Zažite spolu s Oskarom rôzne odvážne príhody i úsmevné situácie, ktoré sú doplnené vydarenými ilustráciami.

Majina záhrada

Tento príbeh s krásne ilustrovaný vodovými akvarelmi je oslavou priateľstva, odhodlania splniť si sen, ale aj čara prírody. Hlavná postava Maja a jej rodina sa sťahujú do nového domu. V meste jej chýbajú stromy, kvety, tráva i motýle… A tak sa vydáva za hľadaním prírody a hľadá spôsob, ako z mesta urobiť zelenšie miesto.

Sladké sny

Tento poklad plný nádherne farebných ilustrácií s množstvom detailov sa stane obľúbenou knihou na uspávanie. Spoločne s lienkou Lenkou skontrolujete, či sa chrobáčiky v hmyzom hoteli správne prichystali na spánok. Knižka pomôže najmenším lepšie pochopiť a osvojiť si aktivity pred spánkom, ako napríklad umývanie zúbkov.  

Dobrý deň, opica Škorica, Prázdniny s opicou Škoricou

Ďalšia zo série kníh o slušnom správaní je stará známa opica Škorica. Vtipné a poučné príbehy nezbednej rozprávajúcej opičky si každý čitateľ zamiluje už od prvej chvíle. V žiadnej kapitole nesmie chýbať ani Škoricina pesnička, ktorú si deti budú spievať spolu s ňou. Opica Škorica je jednoducho parádne čítanie na cesty alebo pred spaním.

Spievankovo. Spievanka, Zahrajko a zatúlaná Píšťalka

Obľúbené Spievankovo v knižnej podobe poteší všetky deti a rodičov, ktorí so svojimi ratolesťami čítajú. V tejto rozprávkovej knihe nájdu pútavé príbehy hlavných hrdinov popretkávané pestrofarebnými ilustráciami. Pre deti, ktoré sa učia hrať na hudobný nástroj, je tu Spievankovo. Spevníček plný pesničiek a kresbičiek.

Počítame s Emou

Toto pestrofarebné knižné leporelo ponúka deťom množstvo aktivít, úloh a hier. Opica Ema sa chcela naučiť počítať, a tak si zo školy požičala číslice. Teraz ich musí vrátiť, ale nevie, kam ich dala. Úlohou dieťatka je pomôcť opici pri hľadaní pomocou riešenia jednoduchých úloh. Tie zároveň predškoláka naučia číslice pomenovať a aj počítať. 

Nepripojená rodina

Veľmi trefná a užitočná kniha pre súčasnú dobu plnú moderných komunikačných technológií. Pes Keksík už má plné zuby tabletov, smartfónov a hracích konzol, ktoré mu kradnú pozornosť svojej rodiny. Nemá sa s kým hrať a cíti sa osamelo. Musel ich odpojiť - ale vrátilo sa potom všetko do starých koľají…?

Nezabudnite si prečítať aj ďalší článok na našom blogu zameraný na čítanie s deťmi od 6 do 9 rokov.