Čo čítať s deťmi: najmenší do 3 rokov

O tom, že knihy prinášajú nespočetné množstvo benefitov deťom i dospelým, niet pochýb. Smutným faktom však je, že rodičia svojim deťom čítajú čoraz menej. Preto by sme vám dnes chceli ponúknuť niekoľko dobrých dôvodov, prečo dieťa obklopiť knihami už krátko po narodení a prinášame vám aj niekoľko tipov na obľúbené knihy pre najmenších.

fablehaven_tajomstva dracej svatyne titulka

 

„Detstvo bez kníh – to nie je žiadne detstvo. To je, akoby vám odopreli prístup na magické miesto, kde môžete zažiť tú najneobyčajnejšiu radosť na svete.“ Takto trefne to pomenovala Astrid Lindgrenová, autorka obľúbenej Pipi Dlhej Pančuchy, ešte v roku 1956. Nám neostáva nič iné, iba s ňou súhlasiť.

Vedeli ste, že knihy sú vynikajúcim a nenahraditeľným prínosom už pre malé bábätká? Čím skôr sú do detského sveta začlenené, tým lepšie. Údajne už od 3 mesiacov života bábätka dokáže kniha podporovať kognitívny vývoj. Celkovo u detí od narodenia až do obdobia pred nástupom do materskej školy dochádza k vývoju a rozvoju jemnej motoriky, rečových schopností, obrazotvornosti a fantázie, v neposlednom rade aj k nadobúdaniu veľkého množstva vedomostí a skúseností. Knihy sú prispôsobené potrebám drobcov, ktorí v tomto období túžia skúmať a objavovať svet, ale neskôr sa už začínajú zaoberať prvými mravnými a medziľudskými otázkami. V knihách častokrát vystupujú deti v podobnom veku ako sú ony samé, taktiež ich rodičia, súrodenci a kamaráti či rôzne zvieratká.

Možno patríte k rodičom, ktorí majú problém s tým, ako s knihou pri maličkom dieťatku pracovať. Možností je hneď niekoľko. Čítajte mu na dobrú noc alebo si spolu listujte v obrázkovej knihe a pomenúvajte ilustrácie a zobrazené situácie. Vytvorte si spoločné hry, pýtajte sa dieťatka otázky, diskutujte o tom, čo dieťa zaujíma. Pre najmenších sú ideálne penové a drevené knihy alebo staré známe leporelá. V tomto období sú najvhodnejšie jednoduché a farebné ilustrácie. Ak je kniha zároveň interaktívna, dieťatko pozýva k aktivite a výučbe hrou.

Čítajte svojim deťom, nech už sú v akomkoľvek veku a doprajte im takýto plnohodnotne strávený čas každý deň. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na knihy pre všetky zvedavé deti do 3 rokov.

 

Kde je kto?

Táto kniha s roztomilými ilustráciami zvieratiek zabaví i veľa nového naučí. Hravou formou rozvíja slovnú zásobu detí a určenie pozícií v priestore ako VPRAVO, VĽAVO, MEDZI a ďalšie. Okrem obrázkov a básničiek je súčasťou knižky aj zábavná kartová hra.

Myšiačik, Myšiačik pomáha

Knižočky s úsmevnými i láskyplnými príhodami si obľúbia deti aj rodičia. Malý myšiačik zažíva rôzne dobrodružstvá, no aj bežné radosti a starosti, rovnako ako malé dieťa. Objavujte svet a prežite pútavé príbehy spolu s ním.

 V MORI- šnurovacia knižka, NA FARME- šnurovacia knižka

Nápadité knižné leporelá v sebe spájajú pestrofarebné ilustrácie, krátke veršíky a úlohy pre najmenších, ktoré vyriešia pomocou obyčajnej šnúrky. Vďaka týmto interaktívnym knihám si trénujú jemnú motoriku, rozvíjajú svoju myseľ i fantáziu. Vyberiete sa s dieťatkom preskúmať podmorský svet alebo sa vydáte za dobrodružstvami na farmárskom dvore?

Môj veľký deň

Milý a veľmi nápomocný sprievodca detí, ktoré sa pripravujú na nástup do škôlky alebo sa práve svoje prvé dni v škôlke snažia zvládnuť. Citlivo a zároveň povzbudivo ich prevedie situáciami, z ktorých môžu mať obavy. Najmenší sa v knihe stretnú sa so zvieratkami, ktoré svoje ratolesti pripravujú na prvé problémy detského sveta. 

Barborka a jej veľké starosti, Barborka a jej medvedík

Séria kníh o malej šibalke, ktorá chodí do škôlky, zaujme každé dieťa. S problémami hlavnej hrdinky, ktoré prináša každodenný život, sa veľmi ľahko stotožnia. Našťastie z každej situácie existuje aj východisko. Vďaka farebným ilustráciám a milým, no zároveň poučným príbehom sa dieťa učí rozoznávať dobro od zla a formuje sa jeho mravné cítenie.

V ďalšom článku na našom blogu sa budeme venovať deťom v predškolskom veku a knihám vhodným práve pre deti od 3 do 6 rokov.

Čo čítať s deťmi: 3 až 6 rokov