RECENZIA: Vinárova žena

Ďalšia z kníh, ktorú môžem s čistým svedomím zaradiť do kategórie skrytých pokladov a pripísať ju na svoj zoznam najlepších prečítaných kníh.

Neobyčajný príbeh z druhej svetovej vojny odohrávajúci sa vo Francúzsku, v oblasti Champagne, vo viniciach kde sa písala história. Sledujeme dve dejové línie. Prítomnosť, ktorej rozprávačkou je Liv a minulosť, kde sa striedajú kapitoly z poďhľadu Inès a Céline.

Liv práve prechádza rozvodom a snaží sa spamätať, keď sa jej zrazu pred dverami zjaví jej stará mama Édith. Tá má už 99 rokov a vezme Liv do Francúzska, aby jej tak odhalila tajomstvá minulosti, ktoré ukrývala viac ako sedemdesiat rokov. Spoznávame tak príbeh viníc a domu šampanského Maison Chauveau, ktoré vlastnil Michel a kam sa privydala Inès. S chodom vinárstva im pomáha Théo spolu s manželkou Céline. Vypukne však vojna a svet je hore nohami. Jednotlivé rozhodnutia majú fatálne následky, manželstvá sa potichu rozpadajú, ľudia buď kolaborujú s Nemcami alebo sa pridávajú na stranu Odporu. A práve na živote týchto dvoch manželských dvojíc sledujeme vplyv vojny na obyčajných ľudí. Na ich životy, podnikanie, domácnosti, deti. Sledujeme, aký dopad môže mať jedno zlé rozhodnutie na životy mnohých ľudí a niekoľko generácií. A celú dobu dúfame, že sa Liv napokon dozvie celú pravdu.

Vynikajúce čítanie, ktoré však nebude pre slabšie povahy. A upozorňujem, nezačínajte s čítaním večer, nebudete schopní knihy zavrieť, kým sa nedozviete celú pravdu.

Za recenziu ďakujeme @bibliophile_katiereadsbooks 

Vinárova žena